חוק נגד הבנקים: "הלוואה ללא משוא פנים"

    יעקב גרודקה No Comments on חוק נגד הבנקים: "הלוואה ללא משוא פנים"
    9:42
    03.05.24
    הרב אייל אונגר No Comments on למה חשוב לי לדעת מה חושבים עליי

    התכניות האחרונות

    ארכיון תוכניות

    פוסטים אחרונים

    תגיות

    שוק ההלוואות בישראל פורח, אולם בקרב רבבות ישראלים, ההלוואה שנלקחה לאחר שכנועים מצד הבנקים והגופים החוץ בנקאיים הסתיימו במפח נפש גדול. הצעת חוק שעברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית מתכוונת להציב נורת אזהרה לכל לווה.

    על פי ההצעה, יחוייבו הבנקים, חברות האשראי וגופים מלווים אחרים לצרף אזהרה מפורשת מפני ההשלכות של אי פירעון ההלוואה לפרסום עצמו, בנוסח הזה: "אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור הוצאות משפטיות, קנסות, עיקול חשבון ונקיטת הליכים של הוצאה לפועל מצד התאגיד".

    בדברי ההסבר להצעה נכתב: "על אף הפוטנציאל של הלוואות להזיק משמעותית ללווה, בשנים האחרונות אנו נתקלים השכם וערב בפרסומות להלוואות – מצד בנקים, גופים מוסדיים וחברות כרטיסי אשראי. הדבר משתקף גם בדוחות הבנקים, שמשקיעים סכומי עתק בפרסום ובשיווק. כך למשל, בנק הפועלים השקיע בשנת 2014 323 מיליון ש"ח על שיווק ופרסום, בנק לאומי השקיע בסעיף זה 280 מיליון ש"ח ובנק דיסקונט 220 מיליון ש"ח.

    "הסיבה שהבנקים משקיעים תקציבי עתק בפרסום הלוואות היא העובדה שהן אפקטיביות מאוד ומביאות לגידול ניכר בשיעור ההלוואות שנלקחות. מחקרים על שוק ההלוואות מראים כי הוא נתון למניפולציות רבות – כאלה שמשפיעות מאוד על הביקוש להלוואה. כך, מחקרים מראים כי התייחסות למגוון נמוך של הלוואות, הימנעות מהצגת ייעוד להלוואה והכללה של תמונות של נשים בהלוואות יכולות להגביר את הדרישה להלוואה בדומה להגברת דרישה במקרה של הורדת 25% משיעור הריבית".

    עוד נכתב כי "מתן אשראי הוא דבר חשוב, אולם הנתונים שהוצגו ממחישים את הסכנה הקיימת באשראי הצרכני: אם האשראי ניתן ללווים הנכונים בנסיבות הנכונות – הרי שהוא יכול לקדם את איתנותם הפיננסית של משקי הבית ולאפשר להם לממן שלבים שונים בחייהם. עם זאת, כאשר האשראי ניתן בנסיבות שגויות וכאשר הוא נלקח באימפולסיביות וללא מחשבה מוקדמת ותכנון, וכתוצאה של פרסום אגרסיבי ומטעה, הרי שהוא יכול לפגוע עד מאוד במצבו הכלכלי של הלווה. על כן, יש להבטיח שהלוואה נלקחת במחשבה תחילה, לא בצורה אימפולסיבית וכאשר הלווה זוכה לייעוץ אמין, אובייקטיבי וללא משוא פנים".

    מנכ"ל פעמונים, אוריאל לדרברג שארגונו נאבק למען נטילת אחריות אישית, וממליץ להימנע מכניסה למעגל החובות אומר כי: "הלוואה מזיקה לחיינו יותר מגורמי סכנה אחרים. ההלוואה הפכה למכת מדינה- תשדירים, פרסומות, ומסרונים מגיעים אלינו מהבנקים, חברות הביטוח וחברות האשראי. הרעיון של שיעבוד העתיד בשביל ההווה, הוא שגוי ומכניס את הלווים למעגל אינסופי של חובות".



    0 תגובות